نگهداری از ساختمان ها

در کشورهای توسعهیافته بنابر علل متعدد اجرایی عمر مفید ساختمانها بیش از ۱۰۰ سال برآورد میشود. در کشورهای در حال توسعه نظیر ایران علاوه بر تغییر مداوم ضوابط شهرسازی که منجر به تخریب بناهایی با عمر کوتاه و نوسازی ساختمانهایی چند برابر ظرفیت قبلی میشود، کیفیت پایین ساختوساز که نتیجه فقدان فرآیندی استاندارد در احداث و بهرهبرداری است، متوسط عمر مفید بناها را به حدود ۳۰ سال رسانده است.
یک ساختمان با کیفیت و پایدار نتیجه مطالعات دقیق ساختگاه آن از لحاظ پهنهبندی زلزله و شناخت شرایط اقلیمی و جوی محیط آن است که در طراحی ، معماری و محاسبات سازه لحاظ میشود؛ پس از آن دقت در اجرا و بهکارگیری مصالح و عوامل کیفی نقش تعیینکننده دارند. پس از راهاندازی و تحویل ساختمان به ساکنان، بسته به نحوه بهرهبرداری و شرایط مراقبت و نگهداری، عمر ساختمانها با توجه به استانداردهای رعایت شده در احداث، طولانی خواهد بود.
عوامل مختلفی از جمله تاثیر تحمل بار و خستگی عناصر سازهای، شرایط جوی مانند نم و رطوبت، خطرات طبیعی مانند سیل و زلزله، مخاطرات و تهدیدات نظامی و عدم کنترل و بازرسیهای دورهای منجر به کاهش سطح بهره وری و کاهش ایمنی و بهداشت ساختمانها میشود. توجه به مراقبت و نگهداری سازه در یک سیستم مدیریت کیفیت مبنتی بر وجود استانداردها، بازرسیها، مسوولان نگهداری ساختمان، آزمایشهای دورهای، آگاهیبخشی ساکنان از وضعیت ساختمان و همچنین حضور یک مرجع حقوقی نظارت بر این سیستم، منجر به افزایش عمر بناها و حفظ سرمایههای ملی و منابع طبیعی میشود.