معماری فضای سبز

معماری منظر همان طراحی شهری است. معماری منظر در مورد انسان و نحوه آرامش آن بحث می کند در بیشتر تعاریف از معماری منظر بر تقویت ارتباط میان انسان و طبیعت و محیط تاکید شده است. منظر به معنای محیط پیرامون است و بر فضای رویت پذیر اطلاق می شود و به فضا سازی در محیط باز می پردازد.
طراحی فضای سبز به نوعی از سطوح کاربری زمین، حیاط، باغ، ویلا و مجتمع های مسکونی و… گفته می شود که با انواع گلها و گیاهان با اصول فنی و در نظر گرفتن شرایط اقلیمی و جغرافیایی محیط مورد نظر پوشانده شده است. این طراحی در واقع هم نیازهای طبیعی انسان مانند علاقه به طبیعت را پاسخگوست و هم باعث آرامش روحی، پاکسازی هوا و محیط و ایجاد فضایی مفرح و شاد می شود.
پژوهشگران این عرصه، تمایل به ایجاد ارتباطی عقلانی با ذات و سرشت طبیعت دارند. آنها درصدد جستجو برای دستیابی به منطقی ترین الگو برای درک طبیعتاند. معماری منظر، پیش از هر حرفه طراحی محیطی است. معماری منظر یکی از متنوعترین رشته های طراحی است.
منظر، یعنی هسته تاریخی این حرفه که به طراحی بر جزئیات فضاهای باز برای فضاهای مسکونی، تجاری، صنعتی، نهادی و همگانی می پردازد. طراحی منظر مستلزم ایجاد تعادل بین سطوح سخت و نرم در فضاهای بیرونی و داخلی است.
امروزه ۹۰ درصد از کارهای طراحی فضاهای شهریشامل طراحی پارکهای ملی و دیگر فضاهای تفریحی پروژههای مرتبط با طراحی شهری و حفاظت سایتهای تاریخی است و تنها ده درصد کارها مسکونی است آن هم در مناطق خاص. معمار منظر معیارهای طراحی خود را بر فاکتورهای متعدد مدنظر قرار میدهد. ابتدا به دقت سایت را بررسی میکند و برای استفاده بهتر از عوامل طبیعی آنها را مطالعه می کند سپس با مخاطب خود یک شرح خدمات تنظیم میکند و نهایتاً او طراحی مطابق شرایط سایت و نیاز کارفرما خلق می کند.
وظیفه معمار منظر تنها خلق بستری برای نمایش گیاهان نیست. بلکه او فاکتورهای بسیاری را مدنظر میگیرد، نیازهای انسان، زیبایی طبیعی سایت و دیگر ملاحظات زیبایی شناختی و با هدف نهایی طراحی سایتی که نه تنها تأمین کننده نیاز بصری بلکه در برگیرنده کلیه نیازهای معماری منظر است را مدنظر قرار می دهد.
یکی دیگر از مکان های جلوه معماری منظر روف گاردن و پشت بام ساختمان می باشد که به آرامی جای خود را میان جنگل بتن و آهن پیدا می کند. زیباترین بناها نیز بدون بامی سبز چیزی کم دارند. با توجه به افزایش قیمت زمین در شهر های بزرگ دیگر نمی توان بام را به حال خود رها کرد و آنرا بلا استفاده نگه داشت. معماری پیشرو به همراه توجه به ظرافت ها و کاربردی بودن فضاها باعث ایجاد فضایی مطلوب در بام خواهد شد که ارزش قابل توجهی دارد.